Sådan indretter du det perfekte musikstudie

Det er tid til at etablere et nyt musikstudie. Lokalerne er fundet. Udstyret er fortsat sparsomt, men nu er der snart rum til egen vokalboks og syntheziseren fra barndomsdrømmene, som hjemmestudiet ikke giver plads til.

Man kan have megen fornøjelse med at planlægge, tegne, overveje og gøre ved, når det kommer til indretning og opsætning. Men ikke alting er lige spændende. Så her kommer et par tips til, hvordan man hurtigt finder balancen mellem hygge, produktivitet og kreativitet i det nye studie.

Få kontrol over akustikken

Akustik dækker over mange ting, og emnet er umådelig omfangsrigt. Det er en videnskab for sig, og starten er uoverskuelig. Akustikken bør dog altid prioriteres, hvis man er seriøs omkring etableringen af et professionelt studie til musikproduktion.

Hvis man vil optage en masse lyd direkte i mikrofoner, så er det essentielt at sikre, at man ikke blot eliminerer støj udefra, men også inden for studiets egne vægge. Det menneskelige øre lægger ikke særligt mærke til refleksionerne, som vi hører i dagligdagen. Men al lyd rammer vægge og skydes tilbage. Måske man kender det som rumklang. Ønsker du helt klare, skarpe optagelser, så er behandling af akustikken på vægge, lofter og gulve en nødvendighed. For det høres let ved optagelser.

Skab kreative rammer, der fremmer samarbejde

Og her kan man passende bruge studiets indretning til at imødekommende den indledende del af problemstillingen. For elementer som tæpper kan være ganske fine til at eliminere refleksioner og påvirke akustik på positiv vis. Mange, der ikke har vokalboks, bruger tæpper til hjemmelavede løsninger. Skal studiet være et samlingssted, der opfordrer til både produktivitet og samarbejde, så kan det være en idé også at have mulighed for at læne sig tilbage med en kaffe.

Så hvorfor ikke lave et lille loungeområde med tæppe og sofa? På den måde kan besøgende føle sig velkomne, og der er mulighed for at rotere mellem hovedsæde og hjørner egnet til afslapning. Smid da bare et stort sisal tæppe på gulvet, kombiner det med stole eller en sofa, og lad det hjælpe akustikken på naturlig vis. Så kan man nyde en snack, læne sig tilbage med guitaren og generere idéer, mens den kreative partner sidder ved computeren.

Undgå rod i kablerne

Når man arbejder med elektronik af forskellig art, så kan der forekomme interferens. Sådanne småting, hvor kedelige de end kan være, er fornuftige at have med i baghovedet. Etableringen af studie kan kræve en overraskende stor arbejdsindsats, hvorfor langsigtede løsninger betaler sig bedst. Investerer man i et nyt studie, kan det betale sig at have styr på kabler, hardware og forbindelserne heriblandt fra start. Så bliver det desuden også lettere at implementere nyt legetøj, hvor man lettere kommer til stikdåser, spændingsstabilisatorer og hvad man ellers har stående.